9 Eylül 2010 Perşembe

Algoritma 2-a: Sabit ve değişkenlerin tipleri

Sabit ve değişkenler için  birbaşka önemli nokta ise tipleridir. Bir sabit değerine, bir değişkende içerebileceği veya içerdiği değere göre tiplenir. Örneğin 5 tam sayı tipindedir, 6,34 ise ondalıklı sayı tipindedir. Mesela bir kişinin ismini veya adresini kafamızda tuttuğumuzda bu değişkenin tipi yazısal veya metin türünde olacaktır.

Şimdi genel anlamda tiplere bir göz atalım:

1. Sayısal tipler:

Farklı kapasitelere sahip sayı tipleri programlama dillerince kullanılmaktadır. Sayısal tipler üzerlerinde matematiksel işlemler yapabileceğimiz değerleri barındırırlar. bu yüzden sayısal tiplerde 2 temel tip karşımıza çıkar.

a) Tam sayılar

b) Ondalıklı sayılar

2.  Metin veya yazısal tipler:

Bir isim veya adres gibi yazısal değerleri ifade eder. İçinde küçük ve büyük harfler, rakamlar ve özel işaretleri barındırabilir. Ayrıca metin tipleri birden fazla alfabeninde harflerini içerebilir. Bir metin elemanı içinde yer alabilecek bütün harf, sayı ve özel işaretlere kısaca karakter denir.  Bu tiplerde yapılabilen işlemler şunlar olabilir:

a) iki metin toplanabilir, ki bu iki metnin arka arkaya eklenmesi anlamına gelir. Burada mesela on ile beşi topladığımızda sonuç onbeş olacaktır. Eğer bir yazısal değer içinde rakamlar içeriyorsa bu değerin benzer bir değerle toplanması matematiksel olarak yapılmaz. Örneğin : 10 + 5 = 105 olur. Bu sebeple böyle bir durumda matematiksel işlem yapabilmek için metin tiplerini sayısal tipe çevirmek gerekir.

b) Metnin içinde bir karakter kümesini arayabilirsiniz.

c) Metnin bir karakter kümesi ile başladığını veya bittiğini kontrol edebilirsiniz.

d) Ve dilden dile değişiklik gösteren daha birçok işlem yapılabilir.

 

Diğer Tipleride bir sonraki yazımda anlatacağım.

Hiç yorum yok: