Sabitler:
Hayatımızın her noktasında yaptıklarımızı belli süreçlere göre yaparız. Bazı işler artık o kadar otomatikleşmiştir ki üzerinde düşünmemizede gerek yoktur. Ancak her noktada karşımıza temel olarak 2 kavram çıkar. Sabitler ve değişkenler. Sabitler bir işlemde bizim için değişmez olan değerlerdir. Mesela 2+2 dediğimizde buradaki 2'ler sabittir.
Bazı sabitler ise matematik veya diğer bilim dallarında kabul görmüştürler. Mesela pi sayısı veya avagado sayısı gibi. Bunların değişmeleri düşünülemez.
Birde bizim yaptığımız kabullerle veya prensiplerimize göre belirlenen sabitler vardır. Mesela arabama benden başka 4 kişi daha binebilir, 1 ocak 2011'e kadar yazılarıma devam edeceğim gibi. Bu sabitler belli zamanlarda değişebilir, ancak bizim herhangi bir uygulamamızın yazımı boyunca sabit kalacaktır.
Böylece sabitlere bir göz atmış olduk. Özetlersek; sabit belli bir zaman aralığı boyunca değişmeyen değerdir. Bu zaman aralığı uygulamanın çalıştığı süre olabileceği gibi, evrensel sabitlerde olduğu gibi çok daha uzun bir süre de olabilir.
Sabitleri değeri açık olarak yazarak kullanabileceğimiz gibi, sabiti önce isimlendirip, sonra bu isimide kullanabiliriz. Örnekler:
1. 23+35
2. pi=3,1415
Alan = pi * 4 * 4
Değişkenler :
Hayatımızın her aşamasında değişken değerlerle karşılaşırız. Örneğin günlük döviz kurları, hava durumu gibi, veya bizim değişken değerlerle çalışmamız gerekir. Elimizdeki listedeki fiyatları toplarken ara işlemlerde toplam değerini kafamızda tutarız mesela, ya da sekreter müdüre telefon bağlarken telefondaki kişinin ismini bir süreliğine aklında tutar diğer bir kişi aradığında bu adı aklında tutar.
Gördüğünüz gibi işlerimizi yaparken biz bile içsel olarak değişkenleri kullanırız. Aynı durum doğal olarak bilgisayar için yazdığımız programlarda da geçerli olmalıdır. Şimdi iki sayıyı toplama örneğine tekrar bakalım:
1. İlk sayıyı sorarım
2. Bu sayıyı a değişkenine atarım
3. İkinci sayıyı sorarım
4. Bu sayıyı b değişkenine atarım
5. a ve b değişkenlerinin değerlerini toplarım
6. Sonucu c değişkenine atarım
7. c değişkeninin değerini söylerim.
Gördüğünüz gibi bu işin içinde de değişken kullanmışım. Sanırım bu sizi şaşırtmadı.
1 yorum:
yazı dizisini okudum ellerinize sağlık, bu yazıda özellikle değişkenler kısmını çok güzel tarif etmişssiniz.
Yorum Gönder